Nuda ubíjí kreativitu. Opak je ale pravdou!

Nuda ubíjí kreativitu. Opak je ale pravdou!

V dnešní moderní době mají děti spoustu programů/aktivit během školního roku, ať už se jedná o kroužky po vyučování, další programy plánované rodiči, množství zábavy (i na elektronických zařízení - mobil, počítač, tablet). To vše vyplňuje jejich volný čas a v takto nabitém týdnu není žádný prostor na nudu.

Ale! Prázdniny se pomalu blíží a s ním i spousta volného času, rodiče v práci a děti tak mohou trávit svůj čas s babičkou a dědou na chalupě mimo ruch velkoměsta, kde mají omezený přístup k internetu, kroužky přes prázdniny nefungují a neví co by. 

Může nás ale překvapit, že nuda není zas tak špatná pro děti, jak si myslíme. Ve skutečnosti může toto nudné období dětem přinést mnoho přínosů, například rozvíjení kreativity a schopnosti seberegulace. 

Přečtěte si tento článek a objevte důvody, proč bychom neměli odepisovat nudu jako pouhou ztrátu času:

Kreativita se rodí z nudy: Pokud děti najednou nemají předem naplánované aktivity, mohou se začít nudit. Teď je ten prostor, kdy mají čas vymýšlet různorodé aktivity podle své fantazie. Nuda stimuluje jejich kreativitu, protože se musí spoléhat na vlastní myšlenky a nápady. A když nemají nic, co by je zaujalo, hledají nové a nové způsoby, jak se zabavit. Je to příležitost objevit nové koníčky a zájmy. Kreativita je klíčovým prvkem pro rozvoj dítěte a nudný čas může být jen a pouze jejím hnacím motorem.

Seberegulace a samostatnost: Nuda také pomáhá dětem rozvíjet seberegulaci a samostatnost. Když nemají okamžitý zdroj zábavy, musí se spoléhat na sebe sama a vyrovnat se s pocitem nečinnosti. Tímto způsobem si děti osvojí důležité dovednosti, jako je plánování nebo řešení problémů a rozvíjí jejich schopnost koncentrace a trpělivosti.

Návrat k objevování přírody: Přetížení informacemi ze všech stran často omezuje dětskou schopnost vnímat a objevovat svět kolem nás. Nuda umožňuje dětem vrátit se k objevování a zájmu o okolní prostředí. Když nemají v nudné chvíli žádnou konkrétní aktivitu, mohou si všimnout drobností, které by jinak přehlédly. Můžou začít zkoumat rostliny, drobné živočichy nebo přírodní jevy.  No není pozorování mravenců, sběr kamenů nebo sledování oblaků úžasné? Tento přirozený zájem o přírodu může pomoci rozvíjet i ekologické myšlení.

 

Nuda není zas tak špatná, jak by se mohlo na první pohled zdát. Místo toho, abychom se snažili naplňovat každou minutu dětského času zábavou a aktivitami, měli bychom jim umožnit chvíle nudného klidu, které podporují celkový rozvoj dětí a mohou si tak budovat svůj svět plný fantazie. Tyto dovednosti se jim budou hodit po celý život.

Kromě toho, podobně jako dospělí, i děti mohou být zahlcené informacemi/podněty a potřebují odpočinek a regeneraci. Tomu může dobře posloužit právě tento nudný čas nicnedělání. Během této chvíle mohou v klidu zpracovávat své myšlenky a zkušenosti získané během dne. 

Nuda je také příležitostí pro sebereflexi, což je klíčové pro osobní růst a rozvoj.

Nechte děti nudit se.

 

A co vy? Nudíte se občas? Jaké zajímavé nápady, aktivity vás napadli během nudy?

Zpět na blog

Napište komentář